Strona główna Udziec indyka w sosie własnym wg Mamy

Udziec indyka w sosie własnym wg Mamy

Indyk « poprzedni | następny »
ewelina.mn - Przepis na: Udziec indyka w sosie własnym wg  Mamy offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 663
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Udziec indyka w sosie własnym wg  Mamy
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Klasyczne danie obiadowe na odświętny posiłek.


trudność: łatwe
czas:

Udziec indyka w sosie własnym wg Mamy - SKŁADNIKI:

Udziec indyka w sosie własnym wg Mamy - PRZYGOTOWANIE:

Udziec myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikami papierowymi, nacieramy solą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posypujemy go papryką. Odstawiamy go do lodówki na godzinę. Po tym czasie wkładamy go do rondla na rozgrzany olej. Dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu, od czasu do czasu dolewając odrobinę wody i przewracając udziec na obie strony. Gdy indyk będzie już prawie gotowy, dodajemy do rondla pokrojoną w pióra cebulę. Dusimy to aż cebula całkiem zbrązowieje. Wtedy dolewamy wody i zagęszczamy sos: do pół szklanki wody, wsypujemy mąkę, mieszamy aż znikną wszystkie grudki i wlewamy to do rondla małym strumieniem cały czas mieszając sos, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Sos doprawiamy maggi. Mięso kroimy na plastry. Podajemy z ziemniakami lub kluskami i surówką.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Udziec indyka w sosie własnym wg Mamy  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Indyk
Sznycle z indyka w sosie serowo-porowym Filet z indyka pod sosem marchwiowo-pomidorowym Pieczeń z indyka z kaszą jaglaną i szpinakiem
Szaszłyki czosnkowe Podudzia pieczone Stek z indyka z ziemniaczkami i fasolką
Dietetyczne pulpety Pierś z indyka z szałwią i mozzarellą Potrawka z indyka i młodą marchewką
Pierś z indyka w sosie Tymiankowe "sznycle" z indyka Sataye z indyka marynowane w szafranowym aioli

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Mój ulubiony letni napój to:

 
 Mój ulubiony letni napój to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane