Strona główna Udziec indyka w sosie własnym wg Mamy

Udziec indyka w sosie własnym wg Mamy

Indyk « poprzedni | następny »
ewelina.mn

Srebrny Ekspert
Przepisy: 663
zdjęcia: 1 z 1
Udziec indyka w sosie własnym wg  Mamy
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Klasyczne danie obiadowe na odświętny posiłek.


trudność: łatwe
czas:

Udziec indyka w sosie własnym wg Mamy - SKŁADNIKI:

Udziec indyka w sosie własnym wg Mamy - PRZYGOTOWANIE:

Udziec myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikami papierowymi, nacieramy solą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posypujemy go papryką. Odstawiamy go do lodówki na godzinę. Po tym czasie wkładamy go do rondla na rozgrzany olej. Dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu, od czasu do czasu dolewając odrobinę wody i przewracając udziec na obie strony. Gdy indyk będzie już prawie gotowy, dodajemy do rondla pokrojoną w pióra cebulę. Dusimy to aż cebula całkiem zbrązowieje. Wtedy dolewamy wody i zagęszczamy sos: do pół szklanki wody, wsypujemy mąkę, mieszamy aż znikną wszystkie grudki i wlewamy to do rondla małym strumieniem cały czas mieszając sos, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Sos doprawiamy maggi. Mięso kroimy na plastry. Podajemy z ziemniakami lub kluskami i surówką.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Udziec indyka w sosie własnym wg Mamy  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Indyk
Dietetyczne roladki z indyka z marchewką Grillowany filet z indyka na rajskiej wyspie Kotlety mielone w waflu
Burger Low Carb Dietetycznie Indyk w sosie rodzynkowym Roladki z indyka z kaszą gryczaną
Pieczone pałki indycze Pieczeń mielona z indyka z zieloną soczewicą Naleśnikowe zawijasy z indykiem i warzywami
Pieczony filet indyczy Sałatka z indyka z ananasem Pieczarki faszerowane mielonym mięsem

Redakcja Gotuje

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane