Strona główna Udziec indyka w sosie własnym wg Mamy

Udziec indyka w sosie własnym wg Mamy

Indyk « poprzedni | następny »
ewelina.mn - Przepis na: Udziec indyka w sosie własnym wg  Mamy offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 663
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Udziec indyka w sosie własnym wg  Mamy
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Klasyczne danie obiadowe na odświętny posiłek.


trudność: łatwe
czas:

Udziec indyka w sosie własnym wg Mamy - SKŁADNIKI:

Udziec indyka w sosie własnym wg Mamy - PRZYGOTOWANIE:

Udziec myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikami papierowymi, nacieramy solą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posypujemy go papryką. Odstawiamy go do lodówki na godzinę. Po tym czasie wkładamy go do rondla na rozgrzany olej. Dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu, od czasu do czasu dolewając odrobinę wody i przewracając udziec na obie strony. Gdy indyk będzie już prawie gotowy, dodajemy do rondla pokrojoną w pióra cebulę. Dusimy to aż cebula całkiem zbrązowieje. Wtedy dolewamy wody i zagęszczamy sos: do pół szklanki wody, wsypujemy mąkę, mieszamy aż znikną wszystkie grudki i wlewamy to do rondla małym strumieniem cały czas mieszając sos, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Sos doprawiamy maggi. Mięso kroimy na plastry. Podajemy z ziemniakami lub kluskami i surówką.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Udziec indyka w sosie własnym wg Mamy  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Indyk
Gulaszowe z indyka w lubczykowym sosie Sznycle z indyka w otrębach wg Zub3r'a Cevapcici z indyka
Szaszłyki z indyka z kiełkami Potrawka z indyka z cukinią Szynka z indyka z szynkowara
Taco z indykiem i pomidorem Quiche z indykiem i burakami Sznycle z indyka w sosie serowo-porowym
Filet z indyka pod sosem marchwiowo-pomidorowym Pieczeń z indyka z kaszą jaglaną i szpinakiem Szaszłyki czosnkowe

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane