Strona główna Udziec indyka w sosie własnym wg Mamy

Udziec indyka w sosie własnym wg Mamy

Indyk « poprzedni | następny »
ewelina.mn - autor przepisu Udziec indyka w sosie własnym wg  Mamy offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 663
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Udziec indyka w sosie własnym wg  Mamy
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Klasyczne danie obiadowe na odświętny posiłek.


trudność: łatwe
czas:

Udziec indyka w sosie własnym wg Mamy - SKŁADNIKI:

  • 1 udziec z indyka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • papryka mielona słodka
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • olej rzepakowy
  • maggi

Udziec indyka w sosie własnym wg Mamy - PRZYGOTOWANIE:

Udziec myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikami papierowymi, nacieramy solą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posypujemy go papryką. Odstawiamy go do lodówki na godzinę. Po tym czasie wkładamy go do rondla na rozgrzany olej. Dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu, od czasu do czasu dolewając odrobinę wody i przewracając udziec na obie strony. Gdy indyk będzie już prawie gotowy, dodajemy do rondla pokrojoną w pióra cebulę. Dusimy to aż cebula całkiem zbrązowieje. Wtedy dolewamy wody i zagęszczamy sos: do pół szklanki wody, wsypujemy mąkę, mieszamy aż znikną wszystkie grudki i wlewamy to do rondla małym strumieniem cały czas mieszając sos, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Sos doprawiamy maggi. Mięso kroimy na plastry. Podajemy z ziemniakami lub kluskami i surówką.



Komentarze do Udziec indyka w sosie własnym wg Mamy  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Indyk
Golonka z grzybami i kiełkami fasoli mung Pierś z indyka nadziewana owocami Mielone kotleciki z brukselką
Rolada z indyka nadziewana Saltimbocca z indyka A'la gulasz z piersi indyka
Skrzydła indycze - duszone Ananasowa sałatka z indykiem i dzikim ryżem Syty kociołek,czyli makaron z indykiem i camembert
Indyk z oregano Bagietka nadziewana pastą z mięsa mielonego Kreatywne mielone
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4 5
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane