Strona główna Udziec indyka w sosie własnym wg Mamy

Udziec indyka w sosie własnym wg Mamy

Indyk « poprzedni | następny »
ewelina.mn - Przepis na: Udziec indyka w sosie własnym wg  Mamy offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 663
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Udziec indyka w sosie własnym wg  Mamy
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Klasyczne danie obiadowe na odświętny posiłek.


trudność: łatwe
czas:

Udziec indyka w sosie własnym wg Mamy - SKŁADNIKI:

Udziec indyka w sosie własnym wg Mamy - PRZYGOTOWANIE:

Udziec myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikami papierowymi, nacieramy solą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posypujemy go papryką. Odstawiamy go do lodówki na godzinę. Po tym czasie wkładamy go do rondla na rozgrzany olej. Dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu, od czasu do czasu dolewając odrobinę wody i przewracając udziec na obie strony. Gdy indyk będzie już prawie gotowy, dodajemy do rondla pokrojoną w pióra cebulę. Dusimy to aż cebula całkiem zbrązowieje. Wtedy dolewamy wody i zagęszczamy sos: do pół szklanki wody, wsypujemy mąkę, mieszamy aż znikną wszystkie grudki i wlewamy to do rondla małym strumieniem cały czas mieszając sos, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Sos doprawiamy maggi. Mięso kroimy na plastry. Podajemy z ziemniakami lub kluskami i surówką.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Udziec indyka w sosie własnym wg Mamy  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Indyk
Grillowany filet z indyka w pomidorach - na ostro Pierś z indyka z kalarepką i ryżem Siekane indycze kotleciki z oscypkiem i dymką
Gulaszowe z indyka w lubczykowym sosie Sznycle z indyka w otrębach wg Zub3r'a Cevapcici z indyka
Szaszłyki z indyka z kiełkami Potrawka z indyka z cukinią Szynka z indyka z szynkowara
Taco z indykiem i pomidorem Quiche z indykiem i burakami Sznycle z indyka w sosie serowo-porowym

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane