edytaha

edytaha

Złoty Ekspert
[Przepisów: 958]

Udziec kurczaka z papryką z szynkowaru

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Soczysta i krucha domowa wędlina. Dodałam do niej suszoną paprykę w płatkach, ale można również użyć suszonych pomidorów.

Udziec kurczaka z papryką z szynkowaru

Składniki:

Udziec kurczaka z papryką z szynkowaru

 

  • NA SZYNKOWAR 1,5 kg:
  • 1,2 kg filetów z udźca kurczaka
  • 1/2 płaskiej łyżeczki saletry potasowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 – 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki suszonej papryki w płatkach
  • 1/2 łyżeczki słodkiej sproszkowanej papryki
  • płaska łyżeczka żelatyny
  • płaska łyżeczka suszonego czosnku
  • zamiast saletry i soli można użyć soli peklowej

Sposób przygotowania:

Udziec kurczaka z papryką z szynkowaru

1.

Udziec kurczaka z papryką z szynkowaru
Mięso pokroić na mniejsze kawałki, wówczas szybciej i bardziej równomiernie się zapekluje.

Mięso opłukać, oczyścić z nadmiaru tłuszczu i ewentualnych resztek kości lub chrząstek, pokroić na mniejsze kawałki.

2.

Udziec kurczaka z papryką z szynkowaru
Wszystkie składniki wyrobić na kleistą masę.

Do mięsa dodać pozostałe składniki, wymieszać i dokładnie wyrobić dłonią, aż masa stanie się kleista.

3.

Udziec kurczaka z papryką z szynkowaru
Szynkowar wyłożonony wareczkiem ściśle napełnić masą.

Masę mięsną przełożyć do wyłożonego woreczkiem szynkowaru, ubijając, żeby nie pozostały puste przestrzenie. Szynkowar zamknąć i wstawić do lodówki na przynajmniej 24 godziny.

4.

Po tym czasie wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, nalać zimnej wody na 2 cm poniżej pokrywki szynkowaru, postawić na palniku i od chwili osiągnięcia temperatury 85 stopni parzyć przez 1,5 godziny.

5.

Szynkowar bez otwierania wystudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Jeśli woreczek nie daje się wyjąć, włożyć szynkowar na chwilkę do ciepłej wody.