LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Udziec z indyka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Soczysty, wspaniały na gorąco, jak i na zimno.

Udziec z indyka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udziec z indyka

 

  • udziec indyka 1 (ok.1,3 kg)
  • oliwa 1/2 szklanki
  • czosnek 2 ząbki
  • chili w proszku ½ łyżeczki
  • majeranek 2 łyżeczki
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz ½ łyżeczki

 

Sposób przygotowania:

Udziec z indyka
Mięso umyć i osuszyć, usunąć kość. Przygotować marynatę: do oleju dodać zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, majeranek, paprykę. Dokładnie wymieszać. Zalać mięso i włożyć do lodówki (najlepiej na noc). Na następny dzień ułożyć w naczyniu żaroodpornym wraz z całą marynatą. Podlac odrobiną wrzątku. Piec w piekarniku w 180 stopniach, przez 1 godzinę, pod przykryciem. Następnie odkryc, podpiec jeszcze przez ok. 20 minut, by mięso się zrumieniło.
Udziec z indyka
umyty, osuszony, pozbawiony kości udziec indyka.
Udziec z indyka
Zalanie przygotowaną marynatą udźca indyka.
Udziec z indyka
Przełożenie indyka do naczynia żaroodpornego.
Udziec z indyka
Polanie marynatą i podlanie wrzątkiem udźca indyka.

Tagi:

indyk