wiola333

wiola333

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 111]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

udziec z indyka

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

pyszne mięso o aromatycznym posmaku sosu sojowego

udziec z indyka

Składniki:

udziec z indyka

 

  • 1 kg udźca indyczego ze skórką,
  • 4 plastry sera żóltego,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 1 papryka czerwona,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 pomidor pomarańczowy,
  • 4 listki laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • 2 łyżki sosu sojowego TaoTao,
  • przyparawa do kurczaka,
  • czerwona papryka ostra w proszku,
  • czosnek w proszku,
  • pół szklanki wina białego wytrawnego,
  • łyżeczka mąki,

Sposób przygotowania:

udziec z indyka
mięso umyć , wyciągnąć kość, , dać do miseczki i posypać przyprawą do kurczaka, czosnkiem w proszku, połową sosu sojowego, odstawić na kilka godzin, potem w środek mięsa ułożyć 2 małe ogóreczki kiszone , dwa kawałki czerwonej papryki, i ser żółty , zwinąć mięso w roladę i spiąć skórkę z obu stron wykałaczkami, dać do naczynia żaroodpornego i natrzeć z wierzchu mięso przyprawami i naciąć skórkę w szachownicę, obok mięsa pokroić drobno paprykę, ogórki i pomarańczowy pomidor oraz czosnek, dodać 2 łyżki oleju do tego, ziele angielskie i liście laurowe. wstawić do piekarnika , najlepiej piec pod przykryciem . Po godzinie wlać wino i piec jeszcze pół godziny , potem wyjąć z piekarnika , mięso dać na talerz jak ostygnie to je pokroić, a sos gotować jeszcze na wolnym ogniu niech trochę odparuje woda rozpuścić w nim mąkę i zagotować podawać z szyszkami ziemniaczanymi.