Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Udziec z indyka duszony w winie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Potrawa ta można zaspokoić największych koneserów wikwintnego jedzenia

Udziec z indyka duszony w winie

Składniki:

Udziec z indyka duszony w winie

 

  • 1 udziec z indyka (ok.. 800 g )
  • 1 średnia pokrojona w kostkę cebula,
  • 2 łyżki tłuszczu do smażenia,
  • 1 łyżka pszennej mąki,
  • 200 ml rosołu (może być z kostki),
  • 3 dag suszonych leśnych grzybów
  • sól pieprz

 

  • marynata:
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 duży ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku,
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy,
  • ½ łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki,
  • 20 ml czystej wódki.

Sposób przygotowania:

Udziec z indyka duszony w winie
Udziec z indyka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Naciąć wzdłuż kości. Kość usunąć (wymaga to trochę wprawy albo czasu) Mięso natrzeć solą i pieprzem. Odstawić na ½ godziny. Pokroić w plastry. Grzyby namoczyć i pokroić w drobną kostkę. Dodać do wody w której się moczyły. Przygotować marynatę: Składniki na marynatę połączyć i dokładnie wymieszać. Indyka ułożyć w naczyniu i polać marynatą. Wstawić na 5 godzin do lodówki. Co jakiś czas mięso przewracać. Po tym czasie mięso wyjąć. Marynatę zachować. W rondlu rozgrzać tłuszcz. Wrzucić na niego mięso i smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor (ok. 10 min). Dodać cebulę. Dalej smażyć do jej zeszklenia. Wlać rosół, marynatę i grzyby wraz z wodą w której się moczyły. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. W miarę ubywania płynu podlewać wodą. Mięso musi być przykryte sosem. Gdy mięso miękkie, wyjąć i ułożyć na półmisku. Sos zagęścić mąką rozprowadzoną niewielką ilością wody. Polać częścią sosu. Resztę sosu podać w sosjerce.