Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Udziec z indyka pieczony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pieczony udziec można stanowić dodatek do sałatek albo zastąpić wędlinę na kanapkach.

Udziec z indyka pieczony

Składniki:

Udziec z indyka pieczony

 

  • 1 sztuka Udziec z indyka,
  • 1/2 szklanki wino czerwone wytrawne,
  • 3-4 łyżki ocet winny,
  • do smaku pieprz czarny mielony Prymat,
  • 1/2 łyżeczki tymianek Prymat,
  • 1/2 łyżeczki bazylia otarta Prymat,
  • 1/2 łyżeczki majeranek Prymat

 

Sposób przygotowania:

Udziec z indyka pieczony
Przygotować marynatę z wina, octu winnego, tymianki i bazylii. Udziec z indyka zamarynować. Odstawić na 2 godziny, często go przekręcając. Po upływie tego czasu wyjąć z marynaty, oprószyć pieprzem, posypać majerankiem, przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać odrobiną wina i piec przez około 90 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Tagi:

indyk