Agnieszka Zet

Agnieszka Zet

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Udziec z jelenia w sosie malinowo - winnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dziczyzna lubi towarzystwo czerwonego wina i owoców. Mój udziec z jelenia został połączony z malinowo - winnym sosem.

Udziec z jelenia w sosie malinowo - winnym

Składniki:

Udziec z jelenia w sosie malinowo - winnym

 

  • udziec z jelenia - 0,5 kg
  • czerwone wino wytrawne 1 butelka
  • oliwa - pół szklanki do marynaty, do tego oliwa do smażenia
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • posiekany ząbek czosnku
  • maliny mrożone - 400 g
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • ziemniaki
  • rukola
  • pomidorki koktajlowe
  • kiełki
  • dressing do sałatki: 3 łyżki oliwy, łyżka musztardy, łyżka miodu truskawkowego

Sposób przygotowania:

Udziec z jelenia w sosie malinowo - winnym
Maliny rozmrażamy. 

Robimy marynatę do mięsa: 

Łączymy posiekany czosnek, sos sojowy, czerwone wino (połowę butelki), tymianek, oliwę, sól i pieprz. 

Mięso kroimy na porcje, posypujemy odrobiną soli i pieprzu, umieszczamy w marynacie, marynujemy co najmniej godzinę. 

Na patelni rozgrzewamy oliwę, obsmażamy mięso z każdej strony. Następnie mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy częścią marynaty, pieczemy 30 min. w 200 st. C, następnie ponownie podlewamy marynatą i pieczemy ok. 1,5 godz. w 180 st. C. Co jakiś czas mięso podlewamy marynatą. 

Rozmrożone maliny łączymy z pozostałą połową czerwonego wina, podgrzewamy w garnku, aż sos się zredukuje. Ziemniaki gotujemy. 

Robimy sałatkę z rukoli, pomidorków koktajlowych i kiełków, dodajemy dressing zrobiony z musztardy, oliwy i miodu smakowego (ja dałam truskawkowy). 

Mięso polewamy sosem, podajemy z ziemniakami i sałatką.