Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Udziki w sosie winno - borowikowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

pyszne duże kawałki mięsa w sosie z grzybami, pysznie

Udziki w sosie winno - borowikowym

Składniki:

Udziki w sosie winno - borowikowym

 

  • ok. 1 kg niedużych filetów z udźca kurczaka, bez skóry
  • ok. 300 - 400 g świeżych, małych borowików brunatnych
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • ok. 250 ml białego wina, u mnie hiszpańskie półwytrawne Fuertigo
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 1,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • ew. 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • do smaku: sól

 

Sposób przygotowania:

Udziki w sosie winno - borowikowym
Mięso umyć, osuszyć. Przełożyć je do miski, doprawić sosem sojowym jasnym, pieprzem i papryką, odłożyć na minimum pół godziny. W tym czasie oczyścić dokładnie grzyby - wypłukać je z resztek piasku i ściółki, pokroić, ale niezbyt drobno. Pokroić też drobno cebulę i czosnek. Mięso zrumienić na mocno rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju, przekładać do rondla. Na tej samej patelni zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać do mięsa. Wlać do mięsa wino i sos sojowy ciemny - dusić jakieś pół godziny. Grzyby podsmażyć na maśle - wystarczy im 3-5 minut, wlać kilka łyżek wody, zagotować i przelać do mięsa. Dusić jeszcze ok. 15-20 minut. Doprawić solą i jeszcze ew. pieprzem. Jeśli sos byłby zbyt rzadki to można go zagęścić mąką ziemniaczaną rozmieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody.