qiongan

qiongan

Kuchcik
[Przepisów: 1]

ukryty tygrys, przyczajony smok...

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

makaron penne z warzywami i sosem sojowym

ukryty tygrys, przyczajony smok...

Składniki:

ukryty tygrys, przyczajony smok...

 

  • Czosnek – 4 zabki ( albo wiecej wedlug uznania)
  • Cebula – 2-3 sztuki
  • Imbir – duuuuuzo
  • Papryka czerwona chili TAOTAO
  • Swieza Papryka czerwona – 2 x
  • Marchewka – 2 x
  • Makaron ryzowy penne TAOTAO – 1 x
  • Orzeszki ziemne bez soli – szklanka (albo wiecej;)
  • Kostka warzywna knorra – 2 x

 

  • SOS : ( skladniki na 1 porcje, bardzo wazne zeby zachowac proporcje, ale zeby danie bylo dobre musi byc duzo sosu, mysle ze przynajmniej trzeba wszystko pomnozyc razy 4)

 

  • Cukier – 3 lyzeczki
  • Sos sojowy ciemny – 1 lyzeczka
  • Sos sojowy jasny – 1 lyzeczka
  • Olej sezamowy - 3 lyzeczki
  • Ocet - 3 lyzeczki
  • Woda - 3 lyzeczki
  • Skrobia ziemniaczana – 1 lyzeczka

 

Sposób przygotowania:

ukryty tygrys, przyczajony smok...
1. Wszystkie warzywa pokroic :
-cebule, czosnek, imbir, papryke chili bardzo drobno
-papryke czerwona w paski
-marchewke w slupki

2. na woku rozgrzac troche oleju, rozlewajac go dokladnie bo bokach patelni
3. na rozgrzany tluszcz wrzucic papryczke chili
po chwili dodac cebule, czosnek- podsmazyc
4. nastepnie dodac imbir
5. jak wszystko sie juz podsmazy wrzucic czerwona papryke I marchewke
6. wszystko smazyc ok 5 -8 minut, nastepnie zalac kostki warzywne rozpuszczona we wrzatku (ale nie w calej szklance jak podaje przespis , najlepiej rozpuscic 2 kostki w ok 1/3 szklanki wrzatku)
7. jak warzywa troche zmiekna (ale zeby papryka I marchewka byly jeszcze chrupiace) wrzucic na wok wczesniej ugotowany makaron I wymieszac
8. zalac wszystko sosem, dobrze wymieszac I zagotowac
9. posypac orzeszkami, I jeszcze raz wymieszac,

jak danie nie ma koloru albo jest za suche mozna jeszcze dorobic sos albo po prostu dodac samego sosu sojowego (ciemnego I jasnego, ale sa one slone wiec trzeba z tym uwazac ;)
danie najlepiej smakuje gorace prosto z woka, ale tez mozna je traktowac jako salatke na zimno