joasiaant

joasiaant

Starszy Kucharz
[Przepisów: 50]

Ule orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo orzechowe ciasteczka, bez pieczenia, bardzo Świąteczne.

Ule orzechowe

Składniki:

Ule orzechowe

 

  • 20 dag mielonych orzechów włoskich
  • 15 - 20 dag cukru pudru
  • 8 startych biszkoptów
  • 2 nieduże surowe białka
  • suche andruty do zarycia dna ciasteczka

 

  • Krem
  • filiżanka mielonych orzechów lub drobnego kokosu
  • 1/2 szkl. mleka
  • 15 dag margaryny
  • 10 dag cukru pudru
  • op. cukru waniliowego
  • ew. kieliszek alkoholu

 

Sposób przygotowania:

Ule orzechowe
Zmielone orzechy połączyć z herbatnikami i cukrem pudrem, na końcu dodać surowe białka. Wyrobić masę i szybko wylepiać nią foremki do uli. Masa szybko twardnieje, wycieka z niej dużo oleju orzechowego ale łatwo zastyga jako ul. Do środka każdego ula dajemy porcję masy i zalepiamy wafelkiem. Ja z andrutów wycinam kieliszkiem kółeczka, które znakomicie zaklejają dno. Gotowe ule zostawiam na kilkanaście godzin w lodówce, żeby masa stwardniała i można je było przechować do świąt. KREM Orzechy lub wiórki sparzyć wrzącym mlekiem. Po chwili w razie potrzeby odsączyć nadmiar mleka, przestudzić. Margarynę rozetrzeć z cukrami a potem połączyć z zimną masą orzechową lub kokosową i alkoholem. Ja te ule robię wcześniej, przechowuję zamknięte w pudełku kartonowym lub drewnianym koszyku. Jeżeli ktoś lubi można zrobić masę budyniową.