Ule z adwokatem
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Ciasteczka i desery Michaeli

Ciastka « poprzedni | następny »
misia14 - Przepis na: Ule z adwokatem offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 288
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Ule z adwokatem
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 7

Niezwykle dekoracyjne i smaczne ciasteczka z adwokatem na specjalne okazje...


trudność: średne
czas:

Ule z adwokatem - SKŁADNIKI:

  • MASA ORZECOWA
  • 250g orzechów mielonych
  • 250g cukru pudru
  • 1 jajko średnie
  • ADWOKAT
  • ½ kostki masła
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1/3 szklanki spirytusu
  • PONADTO
  • Polewa czekoladowa jasna i ciemna
  • Okrągłe opłatki na spód uli

Ule z adwokatem - PRZYGOTOWANIE:


MASA ORZECHOWA

Wymieszać cukier puder z orzechami mielonymi, dodać jajko i zagnieść masę orzechową.



ADWOKAT

Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę dodać żółtka (po jednym) i stopniowo wlewać spirytus.



Foremki na ule wyklejamy masą orzechową (robiąc w środku dziurkę) i do środka dajemy adwokat, na spód dajemy opłatek i wyjmujemy ula z foremki. Odstawiamy w chłodne miejsce. W razie klejenia się masy orzechowej foremki wysypywać cukrem pudrem. Następnego dnia można ule zanurzyć w polewie czekoladowej.

SMACZNEGO!



Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ule z adwokatem (strona 1 z 1)  
Zosia62

Zosia62
offline

2011-01-18 19:56
No i jak tu się odchudzać jak Michasia takie pyszności proponuje?
Skomentuj
Oceń:
0
marietta

marietta
offline

2013-09-30 18:51
Można je nawet sprzedać,bo będą miały powodzenie,5.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciastka
Wiśniowa fantazja Orzechowy z bezą Rogaliki z marmoladą
Korzenne ciasteczka ze skórką pomarańczową Drożdżówki z dżemem jagodowym Mini serniczki na zimno
Drożdżówki z truskawkami Rogaliki z dżemem aroniowym Miętowe gniazda bezowe
Tartaletki z musem malinowym Szyszki z ryżu preparowanego Muffinki z białą czekoladą

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane