Ulubione danie Jamie’ego Olivera

  • 2

Carbonara z cukinią to jedno z ulubionych dań Jamie’ego Olivera. Zobacz przepis na carbonarę z cukinią.

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Ulubione danie Jamie’ego Olivera

„Stawiam na zdrowe odżywianie, więc dodaję świeże owoce i warzywa do wszystkich potraw, które lubię. Tradycyjny makaron z sosem carbonara z boczkiem przyrządzam z cukinią, która nadaje mu delikatniejszy smak”, mówi kucharz.

 

Składniki:

- 25 dag makaronu penne

- 2 żółtka

- 50 ml śmietany 36%

- 2 małe cukinie

- 25 dag wędzonego boczku

- garść parmezanu

- pieprz

- tymianek

 

Sposób wykonania:

1. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. 

 

2. Żółtka wymieszaj w misce ze śmietaną i z połową parmezanu. 

 

3. Cukinie umyj, przekrój na pół, a potem pokrój w półksiężyce. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Gdy się zarumieni, dodaj cukinię. Dopraw do smaku pieprzem i tymiankiem. 

 

4. Gdy cukinie będą miękkie, wrzuć na patelnię odcedzony makaron. Zdejmij z ognia i dodaj sos jajeczno-śmietanowy. Szybko wymieszaj. Podawaj posypane resztą parmezanu. 



Przepis pochodzi z magazyny: Party - Życie gwiazd!