Unikaj tłustej wędliny

Jaką wędlinę wybrać,aby była smaczna i zdrowa?

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Unikaj tłustej wędliny
Apetycznie wyglądające szynki czy kiełbasy, różowe i pachnące, często nie mają wiele wspólnego z wartościowym mięsem. Wędlinę, którą producent opisuje na etykiecie jako : "wysokowydajne" lepiej omijać. To znaczy, że na 1 kg mięsa przypada nawet drugie tyle dodatków: wody, fosforanów, solanki, skrobi, przypraw. Tak produkowane są nie tylko kiełbasy, mielonki, mortadela, lecz także szynka. Kupuj więc wędliny wyglądające na domowe, nawet szarawe. Takie są uczciwiej robione. Szynka wieprzowa wyglądająca na chudą kryje około 20 proc. tłuszczu. Najchudsze są wędliny drobiowe np. wędzone piersi z indyka, zawierają 3-6 proc. tłuszczu. Jeśli wolisz wieprzowinę szukaj wędlin typu light- mają o 1/3 tłuszczu mniej.