lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Smażone drożdżowe paluchy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Mimo gorąca zdecydowałam się je usmażyć. Jednak wcale nie żałuje bo są cudowne, pyszne i niespotykane :)

Smażone drożdżowe paluchy Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Smażone drożdżowe paluchy

Składniki Yum Yums paluchy :

Lukier:

  • cukier truskawkowy 200 g

 

Dodatkowo :

  • Olej do smażenia

 

  • papier do obciekania tłuszczu

Sposób przygotowania:

Smażone drożdżowe paluchy

Wykonanie Yum Yums paluchy :

Jak widać na fotkach krok po kroku wykonanie jest całkiem łatwe. Odmierzamy 500 gram mąki i wsypujemy do misy. Dodajemy 2 paczuszki suszonych drożdży, mieszamy. Wsypujemy cukier i szczyptę soli i znowu mieszamy. Teraz dodajemy pokrojone masło w kostkę. Obsypujemy je mąką ( normalnie palcami to robimy). Wlewamy wodę i wbijamy jajo. Zarabiamy ciasto i zostawiamy je na 30 minut do wyrośnięcia. Po niżej krok po kroku jest pokazane. Wałkujemy ciasto składając je jak kopertę tak parę razy, aż masło wejdzie w ciasto. Prostokąt kroimy w paseczki 1 cm ( paluchy 1 cm x 1 cm). Zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Nagrzewamy garnek z olejem lub głęboka patelnie ( w moim wykonaniu jest głęboka patelnia, po prostu więcej wchodzi i tak wole). Smażymy w głębokim tłuszczu z obu stron do zarumienienia. Wyjmujemy na papier do pieczenia aby obciekły z tłuszczu.

Lukier:

Mielimy cukier truskawkowy i dodajemy do niego mleko. Mieszamy i smarujemy pędzelkiem silikonowym ostudzone paluchy .
Smacznego.

Smażone drożdżowe paluchy
Wyrabiamy skladniki i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Smażone drożdżowe paluchy
Wałkujemy ciasto składając je jak kopertę tak parę razy, aż masło wejdzie w ciasto.
Smażone drożdżowe paluchy
Prostokąt kroimy w paseczki 1 cm ( paluchy 1 cm x 1 cm)
Smażone drożdżowe paluchy
Zostawiamy je do wyrośnięcia na 30 minut .
Smażone drożdżowe paluchy
Nagrzewamy garnek z olejem lub głęboka patelnie ( w moim wykonaniu jest głęboka patelnia, po prostu więcej wchodzi i tak wole). Smażymy w głębokim tłuszczu z obu stron do zarumienienia.