Usta Adama

Biszkopty « poprzedni | następny »
Halina07 - Przepis na: Usta Adama offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 82
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Usta Adama
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 8

Pyszne ciasto dla każdego.


trudność: średne
czas:

Usta Adama - SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 5 jajek
  • 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl cukru
  • 5 łyżek wody
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 margaryna
  • KREM:
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1 margaryna np.Kasia
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 1/4 kostki margaryny
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • DODATKOWO:
  • 40 okrągłych biszkoptów
  • marmolada

Usta Adama - PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Margarynę,cukier,kakao i wodę gotujemy 5 minut.Studzimy, następnie dodajemy 4 żółtka,mąkę,proszek do pieczenia i pianę ubitą z białek. Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Płaską część biszkoptów smarujemy marmoladą i składamy razem po 2 szt.Układamy na cieście wciskając je w środek.Pieczemy 35 minut w temp.170 st.C KREM: Budyń,mąkę i żółtka rozcieramy w 1 szkl mleka.Resztę mleka gotujemy z 3 łyżkami cukru.Budyń z żółtkami wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy aż zgęstnieje.Studzimy. Miękką margarynę ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy stopniowo budyń-miksujemy na gładką masę. Krem wykładamy na zimne ciasto. POLEWA CZEKOLADOWA: margarynę rozpuścić z wodą,cukrem i kakao. Gotować 2 minuty mieszając aby wyszła gładka konsystencja.Przestudzoną polewę wylewamy na ciasto.Wkładamy do lodówki do schłodzenia.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Usta Adama (strona 1 z 1)  
Funia

Funia
offline

2009-02-08 21:43
Czy te biszkopty,po ponownym pieczeniu nie będą twarde albo suche?
Skomentuj
Oceń:
0
yola

yola
offline

2009-02-09 18:25
Biszkopty będą OK.
Wypróbowane.
Skomentuj
Oceń:
0
Agusia74

Agusia74
offline

2009-02-09 20:46
Robię taki sam placek tylko daję na wierz brzoskwinie i wylewam na nie galaretkę.
Skomentuj
Oceń:
0
Aniusia

Aniusia
offline

2009-03-02 13:44
fantantastyczne, szczegolnie z dzemem porzeczkowym!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Biszkopty
Czekoladowa wisienka Ciasto z masą truskawkową Torcik porzeczkowy
Ciasto z brzoskwiniami i ananasem Ciasto łaciate z białek Wiśniowe ciasto na biszkopcie
Lekki biszkopt z porzeczkami i morelami Biszkoptowiec z truskawkami Ciasto z czerwonymi porzeczkami
Biszkoptowa tarta z czereśniami i ananasem Biszkopt z truskawkami, budyniem i czekoladą Melba - sernik z truskawkami

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Zdrowa woda w Twoim domu Konkurs - Zdrowa woda w Twoim domu

    Picie wody prosto z kranu zazwyczaj budzi wiele obaw. Co zrobić, by się ich pozbyć? Wystarczy przefiltrować kranową wodę. Jeśli Ty także chcesz cieszyć się dostępem do zdrowej wody w swoim domu, weź udział w naszym konkursie! Do wygrania 10 zestawów do filtrowania wody Dafi!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

 
 Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

głosuj
 

Ostatnio komentowane