Usta Adama

Biszkopty « poprzedni | następny »
Halina07 - autor przepisu Usta Adama offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 82
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Usta Adama
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 8

Pyszne ciasto dla każdego.


trudność: średne
czas:

Usta Adama - SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 5 jajek
  • 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl cukru
  • 5 łyżek wody
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 margaryna
  • KREM:
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1 margaryna np.Kasia
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 1/4 kostki margaryny
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • DODATKOWO:
  • 40 okrągłych biszkoptów
  • marmolada

Usta Adama - PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Margarynę,cukier,kakao i wodę gotujemy 5 minut.Studzimy, następnie dodajemy 4 żółtka,mąkę,proszek do pieczenia i pianę ubitą z białek. Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Płaską część biszkoptów smarujemy marmoladą i składamy razem po 2 szt.Układamy na cieście wciskając je w środek.Pieczemy 35 minut w temp.170 st.C KREM: Budyń,mąkę i żółtka rozcieramy w 1 szkl mleka.Resztę mleka gotujemy z 3 łyżkami cukru.Budyń z żółtkami wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy aż zgęstnieje.Studzimy. Miękką margarynę ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy stopniowo budyń-miksujemy na gładką masę. Krem wykładamy na zimne ciasto. POLEWA CZEKOLADOWA: margarynę rozpuścić z wodą,cukrem i kakao. Gotować 2 minuty mieszając aby wyszła gładka konsystencja.Przestudzoną polewę wylewamy na ciasto.Wkładamy do lodówki do schłodzenia.



Komentarze do Usta Adama (strona 1 z 1)  
Funia

Funia
offline

2009-02-08 21:43
Czy te biszkopty,po ponownym pieczeniu nie będą twarde albo suche?
Skomentuj
Oceń:
0
yola

yola
offline

2009-02-09 18:25
Biszkopty będą OK.
Wypróbowane.
Skomentuj
Oceń:
0
Agusia74

Agusia74
offline

2009-02-09 20:46
Robię taki sam placek tylko daję na wierz brzoskwinie i wylewam na nie galaretkę.
Skomentuj
Oceń:
0
Aniusia

Aniusia
offline

2009-03-02 13:44
fantantastyczne, szczegolnie z dzemem porzeczkowym!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Biszkopty
Biszkopt migdałowy Kokosowa rolada z truskawkami i kiwi Ciasto z masą pomarańczowa i niebieską
Kokosowa przyjemność Pyszne ciasto W–Z, czyli WuZetka Biszkopt z budyniowym kremem i delicjami
Ciasto przekładane słonecznikiem Babka na mące ziemniaczanej Ciasto z delicjami
Biszkopt z masą koksową Piankowy miętusek Łaciata rolada biszkoptowa
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

1 2 3 4
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane