Usta Adama

Biszkopty « poprzedni | następny »
Halina07 - Przepis na: Usta Adama offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 82
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Usta Adama
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 8

Pyszne ciasto dla każdego.


trudność: średne
czas:

Usta Adama - SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 5 jajek
  • 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl cukru
  • 5 łyżek wody
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 margaryna
  • KREM:
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1 margaryna np.Kasia
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 1/4 kostki margaryny
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • DODATKOWO:
  • 40 okrągłych biszkoptów
  • marmolada

Usta Adama - PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Margarynę,cukier,kakao i wodę gotujemy 5 minut.Studzimy, następnie dodajemy 4 żółtka,mąkę,proszek do pieczenia i pianę ubitą z białek. Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Płaską część biszkoptów smarujemy marmoladą i składamy razem po 2 szt.Układamy na cieście wciskając je w środek.Pieczemy 35 minut w temp.170 st.C KREM: Budyń,mąkę i żółtka rozcieramy w 1 szkl mleka.Resztę mleka gotujemy z 3 łyżkami cukru.Budyń z żółtkami wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy aż zgęstnieje.Studzimy. Miękką margarynę ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy stopniowo budyń-miksujemy na gładką masę. Krem wykładamy na zimne ciasto. POLEWA CZEKOLADOWA: margarynę rozpuścić z wodą,cukrem i kakao. Gotować 2 minuty mieszając aby wyszła gładka konsystencja.Przestudzoną polewę wylewamy na ciasto.Wkładamy do lodówki do schłodzenia.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Usta Adama (strona 1 z 1)  
Funia

Funia
offline

2009-02-08 21:43
Czy te biszkopty,po ponownym pieczeniu nie będą twarde albo suche?
Skomentuj
Oceń:
0
yola

yola
offline

2009-02-09 18:25
Biszkopty będą OK.
Wypróbowane.
Skomentuj
Oceń:
0
Agusia74

Agusia74
offline

2009-02-09 20:46
Robię taki sam placek tylko daję na wierz brzoskwinie i wylewam na nie galaretkę.
Skomentuj
Oceń:
0
Aniusia

Aniusia
offline

2009-03-02 13:44
fantantastyczne, szczegolnie z dzemem porzeczkowym!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Biszkopty
Kakaowe ciasto z masą serkową Biszkoptowy przekładaniec z aronią Kostka cappuccino z rumem i rodzynkami
Jabłkowy przekładaniec Ananasowiec z kokosem Weekendowe ciacho
Ciemny biszkopt na oleju Ciasto z malinami i truskawkami Ciasto ze słonecznikiem i kremem karmelowym
Biszkopt kakaowy I Niebiańskie ciasto dla dorosłych Kosmiczne ciasto szpinakowe

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane