mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Usta Adama wg mika3008

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Po przekrojeniu zlepione marmoladą biszkopciki wyglądają jak usta

Usta Adama wg mika3008

Składniki:

Usta Adama wg mika3008

 

  • Placek:
  • 6 jajek
  • 1,5 szkl. cukru
  • 2, 5 szkl. maki
  • 3 łyzki kakao
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 0,5 szkl. przegotowanej chłodnej wody
  • 0,5 szkl. oleju
  • Krem:
  • 0,5 l. mleka
  • budyń śmietankowy
  • 3 łyzki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 6 łyżek cukru
  • Dodatkowo:
  • biszkopty okrągłe
  • marmolada
  • Polewa:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyzki kakao
  • 5 łyżek kwaśnej smietany
  • łyżka żelatyny

 

Sposób przygotowania:

Usta Adama wg mika3008
Placek: Jaja ubić z cukrem na sztywno dodając wodę i olej po trochę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao i dawać do masy ucierając ciągle. Biszkopty przełożyć marmoladą u ułożyć na spód wyłożonej papierem do pieczenia blachy( 24/32 cm) . Zalać ubitym z jaj ciastem . Upiec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. Krem: Z mleka odlać pól szklanki, resztę zagotować z cukrem. W pól szklance roztrzepać budyń, mąkę i żółtka i wlać do kipiącego mleka. Zagotować i wystudzić. Utrzeć z kostką masła. Wyłożyć na placek. Polewa: Margarynę, cukier puder, kakao i śmietanę zagotować. żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody i przestudzić. Dodać do polewy. Wylać na krem.