goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Uszka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Niezastąpione do barszczu na wigilijnym stole

Uszka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Uszka

 

  • ciasto:
  • 40 dag mąka
  • 3/4 szklanka ciepła woda
  • 1 sztuka żółtko
  • 2 łyżki masło roztopione
  • szczypta Sól
  • farsz:
  • 4 garście grzyby suszone
  • 3 sztuki cebula
  • 20 dag kapusta
  • Sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Uszka
Przygotowujemy farsz: suszone grzyby namaczamy na noc, na drugi dzień gotujemy. Kapustę gotujemy, studzimy i odciskamy. Pokrojoną cebulę wraz z kapustą podduszamy na tłuszczu. W/w składniki mielimy w maszynce do mięsa, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Składniki ciasta zagniatamy. Rozwałkowujemy i wykrawamy niewielkie kwadraty. Na każdy nakładamy na łyżeczce farszu, zlepiamy po ukosie końcówki ciasta i zlepiamy w trójkąt. Tworzymy "uszka" Gotowe partie uszek gotujemy w osolonej wodzie przez około 7 minut od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Odcedzamy, studzimy
Uszka
Grzyby namaczamy na noc, na drugi dzień gotujemy.
Uszka
Cebulę i ugotowaną kapustę przesmażamy na tłuszczu
Uszka
Składniki farszu mielimy w maszynce do mięsa, doprawiamy
Uszka
Na ciasto nakładamy po łyżeczce farszu i formujemy uszka