zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Uszka do wigilijnego barszczu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Farsz z grzybów, pieczarek i kiszonej kapusty, doskonały także do pierogów, krokietów czy pasztecików. Farsz przeznaczony na uszka czy pierogi mielę w maszynce do mięsa, można rozdrobnić w malakserze.

Uszka do wigilijnego barszczu  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Uszka do wigilijnego barszczu

 

 

 

  • Farsz: ( farszu robię więcej, wykorzystuję go do krokietów, na taką ilość ciasta potrzeba około 400 ml farszu )
  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 4 listki laurowe
  • Łyżka pieprzu młotkowanego z kolendrą
  • 5 -6 kulek ziela angielskiego
  • 2 kg pieczarek
  • 15 -20 dag suszonych grzybów
  • 4 cebule
  • 5 - 6 ząbków czosnku
  • Olej
  • sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Uszka do wigilijnego barszczu
Grzyby suszone namaczam w zimnej wodzie, parę godzin, można zostawić na noc. Na drugi dzień gotuję z pokrojoną drobno kapustą kiszoną, z dodatkiem przypraw i plasterków czosnku. Gotuję do miękkości kapusty i odparowania płynów.

Pieczarki obieram, kroję w plasterki i przepłukuję,zalewam wodą doprowadzam do wrzenia i odcedzam. Następnie duszę do miękkości na oleju z pokrojoną w kosteczki cebulą. Łączę kapustę i grzyby z pieczarkami , doprawiam do smaku.

Farsz przeznaczony na uszka czy pierogi mielę w maszynce do mięsa, można rozdrobnić w malakserze.



Przygotowuję ciasto na uszka lub pierogi.

Do miski przesiewam mąkę dodaję szczyptę soli . Do kubka wlewam wodę i mleko, podgrzewam delikatnie , dodaję olej, taką mieszankę wlewam do miski z mąką i solą. Mieszam i zagniatam miękkie ciasto. Dzielę na kawałki i wałkuję cieniutko . Na wycięte z ciasta kołeczka nakładam po troszku farszu i sklejam uszka. Gotowe zamrażam lub od razu gotuję.



Podaję z barszczem.
Uszka do wigilijnego barszczu
Grzyby suszone namaczam w zimnej wodzie, parę godzin, można zostawić na noc. Na drugi dzień gotuję z pokrojoną drobno kapustą kiszoną
Uszka do wigilijnego barszczu
Pieczarki obieram, kroję w plasterki i przepłukuję, zalewam wodą doprowadzam do wrzenia i odcedzam. Następnie duszę do miękkości na oleju z pokrojoną w kosteczki cebulą.
Uszka do wigilijnego barszczu
Farsz przeznaczony na uszka czy pierogi mielę w maszynce do mięsa, można rozdrobnić w malakserze.
Uszka do wigilijnego barszczu
Na wycięte z ciasta kołeczka nakładam po troszku farszu i sklejam uszka. Gotowe zamrażam lub od razu gotuję.