bogusia19

bogusia19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 222]

Uszka grzybowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo fajny i ciekawy przepis. Polecam

Uszka grzybowe

Składniki:

Uszka grzybowe

 

  • łyżka oleju, sól, 5—6 suszonych grzybów, cebula, 2 dag tłuszczu, jajo, pieprz, łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Uszka grzybowe
Suszone grzyby urnyć i ugotować. Wystudzone zemleć w maszynce. Bardzo drobno pokrajaną cebulę podsmażyć na oleju, dodać grzyby, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Do nieco przestudzonych dodać surowe jajo, wymieszać. Wolne ciasto pierogowe zagnieść z dość ciepłą wodą i olejem, wyrobić, odłożyć na 20 min. Następnie rozwałkować cienki placek, pokrająć w kwadraty o boku 4—5 cm. Nałożyć kluseczki nadzieniem, składać po przekątnej, po czym dość mocno zlepić. Uszka wkładać do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju. Ugotowane — odcedzić, po wystudzeniu przykryć talerzem.

Tagi:

grzyby