sylwioslawa

sylwioslawa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 412]

Uszka wigilijne 4

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Przepysznie smakują z barszczem czerwonym.

Uszka wigilijne 4 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Uszka wigilijne 4

 

  • składniki:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka wody letniej
  • 25 dag kiszonej kapusty
  • 25 dag opieniek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Uszka wigilijne 4
Farsz: kapustę płuczemy i odlewamy 2-3 razy żeby nie była za kwaśna. Gotujemy kapustę kiszoną do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Grzyby gotujemy około 1 godziny. Razem z kapustą przekręcamy przez maszynkę. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy soli. Stopniowo wlewamy letnią wodę wyrabiając ciasto. Wyrabiamy około 10 minut, posypując mąką aby się nie kleiło. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy na cienki placek około 4 mm. Kieliszkiem wycinamy kółka. Nakładamy farsz i sklejamy uszka. Następnie sklejamy różki razem. Gotujemy w solonej, wrzącej wodzie aż wypłyną. Smacznego
Uszka wigilijne 4
Wyrobione ciasto dzielimy na mniejsze kawałki
Uszka wigilijne 4
Opieńki obieramy, myjemy i gotujemy około 1 godziny
Uszka wigilijne 4
Kapustę płuczemy i odlewamy 2-3 razy aby nie była za kwaśna
Uszka wigilijne 4
Kapustę z grzybami przekręcamy przez maszynkę