dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Uszka z grzybami wg Dominiki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne uszka z grzybami, idealne jako dodatek do zupy.

Uszka z grzybami wg Dominiki

Składniki:

Uszka z grzybami wg Dominiki

 

  • Ciasto:
  • 25 dag mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 1 nieduży ugotowany ziemniak
  • odrobina wody
  • Nadzienie:
  • 5 dag grzybów suszonych
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Uszka z grzybami wg Dominiki
Przygotować nadzienie: grzyby namoczyć, umyć, ugotować w osolonej wodzie i zemleć. Obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę i zrumienić na oleju. Dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem. Zamiast grzybów suszonych można użyć świeżych, najlepiej kurek. Przygotować ciasto. Do przesianej mąki dodać ugotowany, roztarty ziemniak, olej, jajko i wodę. Zagnieść ciasto o dość luźnej konsystencji. Cienko rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, pokroić na nieduże kwadraty. Nakładać nadzienie, zlepiać rogi po przekątnej, a dwa końce pierożka połączyć w uszko. Wrzucać na osoloną wrzącą wodę, gotować kilka minut. Podawać jako dodatek do czystych zup.