Ziziunka18

Ziziunka18

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Uszka z grzybami wg Ziuziunka18

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny dodatek do czerwonego barszczu

Uszka z grzybami wg Ziuziunka18 Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Uszka z grzybami wg Ziuziunka18

 

  • 1 kg mąki,
  • szczypta soli,
  • woda(stopniowo dolewamy podczas wyrabiania ciasta)
  • grzyby suszone 2-3 garście,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki masła,
  • sól, pieprz.

 

Sposób przygotowania:

Uszka z grzybami wg Ziuziunka18
FARSZ: Wcześniej umyte i namoczone grzyby gotujemy do miękkości, osaczamy i studzimy. Grzyby mielimy. Cebule drobno siekamy i podsmażamy na maśle. Dodajemy do zmielonych grzybów. Doprawiamy sola i pieprzem. CIASTO: Z mąki i wody zagniatamy ciasto(wody dodajemy stopniowo podczas zagniatania tak aby ciasto było elastyczne i odchodziło od rąk). Rozwałkowujemy dość cienko i kroimy na małe kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy farsz i zlepiamy w trójkąt, a następnie łączymy dwa brzegi tak aby powstało uszko. Gotujemy w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia około 2-3 minut. Podajemy z czerwonym barszczem.
Uszka z grzybami wg Ziuziunka18
Grzyby moczymy, a następnie gotujemy do miękkości
Uszka z grzybami wg Ziuziunka18
Do zmielonych grzybków dodajemy podsmażoną na maśle cebulkę