Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Uszka z grzybowym farszem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Uszka z grzybami często goszczą na moim stole. Wszyscy domownicy je uwielbiają.

Uszka z grzybowym farszem

Składniki:

Uszka z grzybowym farszem

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Uszka z grzybowym farszem
Suszone grzyby umyć i zamoczyć na kilka godzin. Następnie w tej samej wodzie ugotować do miękkości, wyjąć z wywaru, posiekać. Na 1 łyżce oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać starte na jarzynowej tarce lub bardzo drobno posiekane pieczarki i suszone grzyby. Wsypać bułkę tartą, podlać wywarem z grzybów i smażyć do odparowania wody. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do zup. Do przesianej mąki dodać jajko, żółtko, masło i ciepłą wodę, zagnieść ciasto takie jak na pierogi. Wyłożyć na stolnicę, cienko rozwałkować, pokroić w kwadraty. Na każdy kwadrat nakładać łyżeczkę farszu, składać na pół po przekątnej i dokładnie sklejać brzegi. Na końcu zlepić przeciwległe rogi. Wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawać okraszone usmażonym na pozostałym oleju, pokrojonym w kostkę boczkiem.