Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Uszka z kapustą kiszoną i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Uszka z kapustą i grzybami podajemy jako dodatek do barszczu czerwonego.

Uszka z kapustą kiszoną i grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Uszka z kapustą kiszoną i grzybami

 

Sposób przygotowania:

Uszka z kapustą kiszoną i grzybami
Kapustę pokroić, zalać wodą, ugotować z dodatkiem soli, kucharka i pieprzu. Grzyby namoczyć na noc, na drugi dzień dodać liście laurowe i ziele angielskie i dusić do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem. Grzyby i kapustę jeszcze raz dokładnie pokroić, wymieszać razem. Z jaja, mąki, szczypty soli i odrobiny letniej wody zagnieść ciasto. Rozwałkować, małą literatką lub dużym kieliszkiem wyciąć kółka. Na każde kółko nałożyć trochę farszu, zlepić uszka. Ugotować w osolonej wodzie. Podawać z czerwonym barszczem.
Uszka z kapustą kiszoną i grzybami
Kapustę kiszoną ugotować i przyprawić do smaku.
Uszka z kapustą kiszoną i grzybami
Wymoczone grzyby udusić z liściem laurowym i zielem.
Uszka z kapustą kiszoną i grzybami
Z uduszonych grzybów i ugotowanej kapusty zrobić farsz.
Uszka z kapustą kiszoną i grzybami
Z ciasta wyciąć kółka, nałożyć farsz, zlepić uszka.