pigwa

pigwa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Książka Kucharska: Uszka - na Wigilię i nie tylko

Uszka z opieńkami w czerwonym barszczu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wigilijny czerwony barszczyk z uszkami.

Uszka z opieńkami w czerwonym barszczu

Składniki:

Uszka z opieńkami w czerwonym barszczu

 

  • Ciasto
  • 0,5 kg mąki
  • 1 jajko
  • gorąca woda
  • szczypta soli
  • Farsz
  • 0,25 kg ugotowanych opieniek
  • 2 cebule
  • bułka tarta
  • przyprawy (pieprz,sól,papryka ostra,czosnek granulowany,
  • majeranek)
  • Barszcz
  • 1,5 kg buraków
  • sok z 2 cytryn
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy (majeranek, pieprz, sól, czosnek granulowany, pieprz ziarnisty, listki laurowe, ziele angielskie)
  • 2 szklanki wywaru warzywnego lub 2 kostki warzywne

 

 

Sposób przygotowania:

Uszka z opieńkami w czerwonym barszczu
Ugotowane opieńki zmielić z cebulą w maszynce. Doprawić przyprawami do smaku i zagęścić farsz bułką tartą. Mąkę wsypać na stolnicę, zrobić wgłębienie i wbić jajko. Jajko posolić i wlać wodę. Zagnieść ciasto. Urwać kawałek ciasta, resztę owinąć w ściereczkę i odłożyć. Ciasto rozwałkować i wycinać w nim kieliszkiem małe kółka. Na każde kółko nakładać odrobinę farszu, zlepić brzegi i zawinąć rogi do środka. Uszka wrzucić do osolonej wrzącej wody, jak wypłyną to pogotować jeszcze chwilę. Buraki obrać, wrzucić do zimnej osolonej wody, dodać ziele angielskie, pieprz ziarnisty, listki laurowe, pokrojony czosnek i gotować, aż buraki będą miękkie. Dodać kostki warzywne, majeranek i sok z cytryn. Barszcz przyprawić do smaku i pogotować jeszcze trochę.