Vita poleca: Dieta białkowa

Dodatek zawiera 37 przepisów oraz opis trzech faz diety.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Vita poleca: Dieta białkowa
Choć wiele osób przepowiadało szybki zmierzch diety dr. Dukana, ona wciąż trzyma się świetnie. Zapewne dzięki jasnym regułom, których łatwo jest przestrzegać. Dla tych, dla których przeszkodą w jej stosowaniu był całkowity brak tłuszczu, mamy dobrą wiadomość. Autor diety wprowadził nowy składnik menu: łyżeczkę oliwy dziennie. Dozwolona jest od fazy naprzemiennej. Drugim ciekawym produktem jest pozbawiony przyswajalnych węglowodanów, a bogaty w błonnik makaron shirataki.

Z kolei redakcja VITY pomyślała o osobach, które muszą stosować dietę w święta. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy przepisy idealne na Boże Narodzenie (oznaczone zielonym kółkiem). Bez względu na to, na której fazie programu Dukana jesteście, możecie jeść świąteczne smakołyki, a nawet poczęstować nimi bliskich! Wszystkie potrawy z tego wydania nadają się nawet dla dzieci, bo zamiast sztucznych słodzików użyliśmy do przygotowania naturalnej stewii. Gotujcie, smakujcie, częstujcie! Życzymy pysznych i szczupłych świąt!
Redakcja miesięcznika VITA

Co znajdziesz w dodatku:

ZASADY DIETY ORAZ PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI NA WSZYSTKIE 3 FAZY DIETY.
Dodatek zawiera 37 przepisów.
W kioskach od 15 listopada.
I faza diety: Atak białkiem
II faza diety: Warzywa start!
III faza diety: Ziarno i owoce

Przykładowy przepis:

Kurczak z jesiennymi warzywami





Składniki:

- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- łyżka słodkiej papryki
- łyżeczka soli
- woreczek do pieczenia

Warzywa:
- 80 dag dyni
- duża czerwona i mała zielona papryka
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka ziół prowansalskich
- szczypta soli
- kilka ziarenek kolorowego pieprzu
- łyżeczka oliwy

Piersi z kurczaka umyj, osusz, włóż do woreczka, wsyp przyprawy. Zawiąż woreczek, ułóż w żaroodpornym naczyniu i piecz godzinę w temperaturze 220°C. W tym czasie przygotuj warzywa. Z dyni usuń pestki razem z gąbczastą częścią miąższu, resztę obierz ze skóry.
Z papryki usuń gniazda nasienne. Pokrój warzywa w słupki. Czosnek obierz i rozgnieć w moździerzu razem z solą, pieprzem i ziołami. Na 10 minut przed końcem pieczenia kurczaka posmaruj patelnię oliwą i wrzuć warzywa. Smaż 5 minut, następnie dodaj czosnek i smaż kolejne 5 minut. Kurczaka ostrożnie wyjmij z woreczka i podawaj z warzywami.