100deliciousdays.pl

100deliciousdays.pl

Szef Kuchni
[Przepisów: 20]

Vitello Tonnato

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Cielęcina w sosie tuńczykowym z kaparami to jedna z najbardziej znanych włoskich przystawek. Jest doskonała na każde przyjecie po przyrządza się ją wcześniej i podaje na zimno.

Vitello Tonnato

Składniki:

Vitello Tonnato

Mięso

sos

  • 5 łyżek majonezu
  • 3 drobno posiekane filety z sardeli (anchois)
  • 100 g tuńczyka w oliwie
  • 2 łyżki kaparów

Sposób przygotowania:

Vitello Tonnato
Na patelni lub w gęślarce mocno obsmażamy mięso nie niewielkiej ilości oleju. Dodajemy czosnek, szalotkę, podlewamy winem. Dodajemy liście laurowe, sól, pieprz i dusimy na małym ogniu ok godziny. Można tez włożyć całość do piekarnika.

Wszystkie składniki sosu miksujemy na jednolitą masę.

Zimne mięso kroimy w plastry, układamy na talerzu i polewamy sosem.

Można przybrać całość całymi kaparami.