SUPERPRZEPIS

Vol-au-vent ze szparagami

  • 2
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Vol-au-vent ze szparagami Więcej zdjęć (3)

Danie bardzo smaczne i zdrowe;) Idealne na wszelkie wyjątkowe okazje...

Składniki:

Vol-au-vent ze szparagami

 

Sposób przygotowania:

Vol-au-vent ze szparagami
1. Z ciasta francuskiego szklanka o ostrych brzegach wyciąć kółka. W połowie krążków, kieliszkiem wyciąć kółka. Całe krążki posmarować rozkłóconym jajkiem, następnie połączyć je w pary, nakładając na nie krążki z otworkami. Całość posmarować jajkiem. Piec ok. 15 min w temp. 200st. Przestudzić. 2. Odciąć zdrewniałe końcówki od szparagów, następnie pokroić je w krótkie słupki. Grzyby oczyścić i pokroić w kosteczkę. Szalotki oczyścić i drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju, następnie dodać szparagi, dusić ok. 3 min na małym ogniu. Dodać grzyby, dusić jeszcze 5min. Gotową masę przełożyć do miseczki. Jajka rozkłócić, połączyć z jajkiem, które nam zostało od smarowania ciasta. Masło stopić, wlać jajka i usmażyć jajecznicę. Dodać do masy grzybowej, doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz nakładać do ostudzonych krążków, posypać pokruszonym kozim serem i udekorować ziołami.
Vol-au-vent ze szparagami
Zlepione kółka smarujemy jajkiem i pieczemy
Vol-au-vent ze szparagami
Wszystkie skąłdniki afrszu mieszamy i doprawiamy