W jakich naczyniach gotujemy ?

  • 2

Ważne jest to co i w czym gotujemy.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
W jakich naczyniach gotujemy ?
Szanowni Państwo, jest wiele publikacji na rynku, traktujących o zdrowym odżywianiu, ale niewiele informacji jest na temat naczyń kuchennych w jakich potrawy te powinny być przygotowywane. Otóż naczynie takie wykonane powinno być wyprodukowane z jednolitego odlewu, pokrytego warstwą ochronną (np. tlenki srebra czy wolframu) działającą dwojako, czyli zabezpieczająco na odlew a jednocześnie będącą neutralną dla organizmu. Ostatnia i najważniejsza część to powłoka antyadhezyjna na naczyniu, czyli taka zapobiegająca przywieraniu. To dzięki niej można beztłuszczowo przygotowywać potrawy i nic nie będzie przywierało do dna a redukcja tłuszczy będzie znaczna a jak wiemy redukcja taka jest podstawą w większości diet. Musimy jednak szczególną uwagę zwrócić na jakość wykonania takowej powłoki jaki całego naczynia, ponieważ słabe naczynie pod wpływem temperatury zacznie się odkształcać a powłoka może popękać i z pod jej powierzchni zaczną się wydobywać substancje silnie trujące, które po dostaniu się do organizmu razem z pożywieniem powodować mogą choroby układu pokarmowego jaki choroby onkologiczne. Dlatego jeżeli pragniemy prowadzić zdrowy styl życia i odpowiednio się odżywiać, to poza odpowiednimi artykułami żywnościowymi pamiętać musimy o odpowiednich naczyniach w jakie zaopatrzone powinny być nasze kuchnie.