kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

W morelowym sadzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

ciasto morelowe w słoiczku,pełnia smaku,pełnia lata

W morelowym sadzie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

W morelowym sadzie

 

  • 125 g masła
  • 1 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 75 ml śmietanki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 200 g moreli

 

  • ponadto:

 

  • 800 g moreli
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • lody waniliowe

 

Sposób przygotowania:

W morelowym sadzie
Przygotuj 4 słoiczki o pojemności 500 ml. Masło rozpuść w mikrofalówce lub rondlu, wystudź. Składniki suche i mokre umieść w dużej misce i utrzyj je niezbyt dokładnie za pomocą trzepaczki.Morele opłucz,usuń pestki a miąższ pokrój w grubą kostkę.Wmieszaj owoce do ciasta,a następnie ciasto podziel między 4 słoiczki. Słoiczki ustaw na blaszce wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika.Piecz przez 40 minut do suchego patyczka.Wystudź ciasto w słoiczkach. Przygotuj owoce w syropie.Cukier trzcinowy podgrzej na patelni.Gdy zacznie się topić dolej 1/3 szklanki wody.Uważaj,może pryskać!Gdy syrop zacznie się gotować dodaj do niego wypestkowane i umyte morele. Duś na małym ogniu przez 10 minut.Odstaw morele aby przestygły. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem.Teraz dokończymy nasz deser.Rozdziel morele po równo do każdego słoiczka,dodatkowo wlej do każdego słoiczka po 2 łyżki syropu.Na morele wyłóż ubitą na sztywno śmietankę a wierzch zwieńcz gałką lodów waniliowych.Pamiętaj aby lody wyłożyć bezpośrednio przed podaniem.Deser przechowuj w lodówce.
W morelowym sadzie
Składniki suche i mokre umieść w dużej misce
W morelowym sadzie
Do ciasta dodaj pokrojone w grubą kostkę morele
W morelowym sadzie
Ciasto podziel na 4 porcje, przełóż do słoiczków

Tagi:

lody jajko jajka