czekoladka145

czekoladka145

Szef Kuchni
[Przepisów: 80]

W- Zetka ze śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Jest bardzo lekkie i smaczne. Robie go często dla gosci ,którzy zapowiedzą sie w ostatniej chwili pod warunkiem że mam zamrożony biszkopt.

W- Zetka ze śmietaną

Składniki:

W- Zetka ze śmietaną

 

 

 

  • Składniki:

 

  • biszkopt:

 

  • 6 jajek
  • 12 łyzek cukru drobnego
  • 6 łyzek maki tortowej
  • 3 łyzki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyzki ciemnego kakao
  • 1/2 łyzeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • aromat sherry

 

  • Masa:

 

 

  • 1/2 polewy czekoladowej

Sposób przygotowania:

W- Zetka ze śmietaną
Przyrządzenie :
biszkopt- białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywna pianę z szczyptą soli,następnie dodawać cukier i żółtka dalej mieszając.Dodać aromat.
Mąki,kakao i sodę połaczyc i przesiać przez drobne sito i dodwać stopniowo do masy ,którą mieszamy juz tylko łyżką.Przemieszać tak,aby kakao zmieszało sie całkowicie z masą.Przełożyc do formy wysmarowanej olejem
i wysypanej mąka.Wstawic do piekarnika nagrzanego do 175 o C.Piec ok. 40 minut.Po tym czsie wyjąć ciasto z piekarnika,wyłozyc z formy wierzchem w spód.W taki sposób niech stygnie.

Masa: żelatynę namoczyć w 3 łyzkach przygotowanej,zimnej wody i odstawic na 5 minut.Po tym czasie rozpuścic ja na małym ogniu i odstawic.
Śmietanę ubić na sztywno,dodać śmietana-fix zmieszany z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.Dodać zelatynę (już zimną).Lekko wszystko połaczyć.

Biszkopt zomny przekroić na 3 plastry ,delikatnie nasączyć każdą część ciasta wodą zmieszana z odrobina wódki.Przekładać każdy plaster śmietaną,uważając aby dokładnie dociskać ciasto.Na wierzch wyłozyc resztę śmietany i zrobić na niej wzorek wycięta z tektury lub plastiki w ząbki szpatułką.Polewę rozpuścic i zrobić bardzo cieniutkie i delikatne wzorki,uważając aby nie roztopiła smietany. Nie potrzebuje specjalnie długo stac w lodówce - 15 - 30 minut wystarczy.