iwagliwice

iwagliwice

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Wafeki bakaliowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

tradycyjne wafelki bakaliowe

Wafeki bakaliowe

Składniki:

Wafeki bakaliowe

 

  • 2 szklanki mieszanych bakalii ,
  • 4 białka ,
  • szczypta soli ,
  • 3 łyżki cukru ,
  • 3-4 duże wafle (andruty)

Sposób przygotowania:

Wafeki bakaliowe
Miękkie bakalie( rodzynki , suszone śliwki i morele itp) moczymy w ciepłej wodzie odcedzić i wysuszyć . Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli pod koniec ubijania dodać cukier . Wymieszaj z bakaliami . Masą przełóż wafle , lekko dociskając. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni , zapiekaj 20 min .

Tagi:

bakalie