SUPERPRZEPIS

Wafelki czekoladowe z migdałami

         
ocena: 5/5 głosów: 10
Wafelki czekoladowe z migdałami Więcej zdjęć (5)

Pyszne kakaowe wafelki obsypane mielonymi migdałami. Lubią je dzieci i dorośli , można je przygotować jak tylko najdzie nas ochota na coś słodkiego.

Składniki:

Wafelki czekoladowe z migdałami

 

  • 2 opakowania wafli
  • 25 dag masła
  • pół szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • kilka kropelek aromatu migdałowego lub likieru amaretto

Sposób przygotowania:

Wafelki czekoladowe z migdałami
Do garnka przekładam masło, dodaję pół szklanki mleka i cukier, całość podgrzewam do połączenia się składników. Kakao przesiewam i mieszam razem całość. Na koniec dodaję mleko w proszku i aromat, mieszam rózgą aż powstanie gęsta masa. Powstałą masę od razu rozsmarowuje na waflach . Ilość masy jaką smarujemy zależy od własnych upodobań, my wolimy mniej masy, wtedy wystarcza na dwa opakowania wafli. Ostatniego andruta także smaruję i posypuję mielonymi migdałami.
Wafelki czekoladowe z migdałami
Do garnka przekładam masło, dodaję pół szklanki mleka i cukier, całość podgrzewam do połączenia się składników
Wafelki czekoladowe z migdałami
Kakao przesiewam i mieszam razem całość. Na koniec dodaję mleko w proszku,
Wafelki czekoladowe z migdałami
Powstałą masę od razu rozsmarowuje na waflach
Wafelki czekoladowe z migdałami
Ostatniego andruta także smaruję i posypuję mielonymi migdałami.