misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Wafelki – karmelki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Gofrownicę z serduszkami nagrzać, natłuścić. Wlewać ....

Wafelki – karmelki

Składniki:

Wafelki – karmelki

 

  • CIASTO
  • cukierki miękkie (typu toffi, irysy, krówki) 15 dag
  • mleko 150 ml
  • masło lub margaryna 17 dag
  • cukier 12 dag
  • cukier waniliowy 1 torebka
  • jajka4 szt
  • mąka pszenna 18 dag
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • DO DEKORACJI
  • polewa czekoladowa
  • Kolorowa posypka cukrowa

Sposób przygotowania:

Wafelki – karmelki
Cukierki zalać mlekiem, podgrzewać mieszając na maleńkim ogniu, aż całkowicie się rozpuszczą.
Masło utrzeć na pianę. Nie przerywając ucierania, dodawać stopniowo cukier, jajka i cukier waniliowy.
Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać do masy. Wlać mleko z rozpuszczonymi cukierkami, wymieszać.
Gofrownicę z serduszkami nagrzać, natłuścić. Wlewać po 2-3 łyżki ciasta, piec na złoto. Po ostudzeniu podzielić na pojedyncze serca.
Polewę połamać na kawałki, stopić w kąpieli wodnej, delikatnie posmarować serduszka i przybrać cukrową posypką.