izek

izek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Wafelki poziomkowo-krówkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Niedługi czas robienia wafelków poziomkowo-krówkowych jest proporcjonalny do czasu, w którym znikają one z talerzyka :)

Wafelki poziomkowo-krówkowe

Składniki:

Wafelki poziomkowo-krówkowe

 

  • Wafle suche 7 szt.
  • Cukier puder 0,5 szklanki
  • Śmietana 12% 1 szklanka
  • Galaretka poziomkowa 1 opakowanie
  • Masa krówkowa 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

Wafelki poziomkowo-krówkowe
MASA POZIOMKOWA: Do garnka wsypujemy cukier puder i wlewamy śmietanę. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 5 minut. Następnie wsypujemy galaretkę i mieszamy, aż się rozpuści. Gotujemy do chwili, gdy masa zacznie gęstnieć. Zdejmujemy z ognia i odkładamy, aby przestygła. Pierwszego wafla smarujemy masą krówkową (masę dobrze jest nakładać na tą stronę wafla, która ma głębsze kwadraciki i przykrywać tą stroną z drobniejszymi. Dzięki temu warstwy się nie będą rozklejały). Przykrywamy go waflem kolejnym, na którym rozprowadzamy masę poziomkową. Powtarzamy tę czynność, aż do wykorzystania wszystkich wafli i obu mas. Całość przyciskamy czymś cięższym (może to być deska do krojenia), odstawiamy na kilka godzin i dopiero kroimy.