Wiola 1978

Wiola 1978

Kucharz
[Przepisów: 8]

Książka Kucharska: Zdrowe przekąski GOOD FOOD

Wafelki z hummusem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

niebanalna, sycąca przekąska w arabskim stylu

Wafelki z hummusem

Składniki:

Wafelki z hummusem

 

  • Wafle Extra Cienkie kukurydziane Good Food
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka pasty sezamowej (Tahina)
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • kurkuma
  • natka pietruszki (do dekoracji)

Sposób przygotowania:

Wafelki z hummusem
Ciecierzycę odsączyć z zalewy. Cebulę i czosnek posiekać, następnie zeszklić na oliwie. Dodać odsączoną ciecierzycę i podsmażyć. Następnie dodać 100 ml wody i dusić do miękkości. Całość zmiksować. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, kurkumą i sokiem z cytryny. Udekorować natką pietruszki. Wafle można smarować gotową pastą, lub podać hummus w osobnym naczyniu jako dip do wafelków.

Tagi:

hummus pasty