eliza739

eliza739

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 308]

Wafelki z masą czekoladową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wafelki z masą czekoladową, wafelki z masą czekoladową

Wafelki z masą czekoladową

Składniki:

Wafelki z masą czekoladową

 

  • 1 budyń czekoladowy
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 2,5 łyżeczki kakao
  • 250 ml mleka 3,6%
  • 16 dag cukru
  • 1 opakowanie wafli
  • 8 dag masła
  • 4 płaskie łyżeczki cukru

 

Sposób przygotowania:

Wafelki z masą czekoladową
Wymieszać mleko z cukrem i masłem. Gotować 20 minut. Z dwóch łyżek cukru przygotować karmel. Dodać do masy mlecznej. Gotować jeszcze ok. 3-4 minut. Osobno wymieszać budyń z mlekiem w proszku i kakao. Wsypać. Gotować na małym ogniu przez ok. 5-7 minut. Stale mieszać. Lekko ostudzić. Przełożyć wafle. Na nich ułożyć deseczkę albo coś innego, co by "obciążyło" wafel. Odstawić na 4 godziny do zastygnięcia.