paula231406

paula231406

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 769]

wafelki z nadzieniem bakaliowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

pyszna przekąska zaskoczy domowników

wafelki z nadzieniem bakaliowym

Składniki:

wafelki z nadzieniem bakaliowym

 

  • opakowanie dużych wafli Andrutów
  • 3/4 szk suszonych śliwek
  • 3/4 szk rodzynek
  • 3/4 szk orzechów włoskich
  • 3/4 szk fig suszonych
  • 3/4 szk cukru
  • 3/4 szk wody

Sposób przygotowania:

wafelki z nadzieniem bakaliowym
Wode wlewamy do rondla o grubym dnie dodajemy do niego cukier, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. W czasie gotowania wody z cukrem figi, rodzynki i śliwki płuczemy pod wodą. Następnie wszystko drobno siekamy. Gdy woda bedzie gorąca wkładamy do niej pokrojone bakalie. Gotujemy na niewielkim ogniu ok 20 min pod przykryciem. Pamiętajmy o zamieszaniu bakali. Orzechy za pomocą maszynki mielimy. 5 min przed końcem gotowania bakali dodajemy do nich orzechy. Andruty łączymy w pary smarując je w środku gotową owocową masą. Tak przygotowane wkładamy do lodówki. Pamiętajmy o obciążeniu góry wafla dzieki czemu lepiej się one zlepią. Gdy masa zastygnie w waflach kroimy je na niewielkie prostokąty

Tagi:

śliwki