Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Wafelkowe ciasto z kokosem i suszoną żurawiną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Bardzo oryginalne ciasto. Robi je się z pokruszonych wafelków. Można dodać też inne bakalie. Przepis na blaszkę o wymiarach 18x26 cm.

Wafelkowe ciasto z kokosem i suszoną żurawiną

Składniki:

Wafelkowe ciasto z kokosem i suszoną żurawiną

 

  • kostka masła
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 40 dag wafelków (najlepiej śmietankowych)
  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 10 dag suszonej żurawiny

Sposób przygotowania:

Wafelkowe ciasto z kokosem i suszoną żurawiną

Ciasto I

Wafelkowy ciasto z kokosem i suszoną żurawiną
Wafelki za pomocą noża kroimy w średniej wielkości kostkę

Wafelki za pomocą noża kroimy w średniej wielkości kostkę. Można też je pokruszyć.

Ciasto II

Wafelkowy ciasto z kokosem i suszoną żurawiną
Masło ucieramy za pomocą miksera powoli wsypując cukier

Jajka wbijamy do osobnego naczynia. Masło ucieramy za pomocą miksera powoli wsypując cukier.

Ciasto III

Wafelkowy ciasto z kokosem i suszoną żurawiną
Gdy masa stanie się puszysta cały czas miksując dokładamy jajka

Gdy masa stanie się puszysta cały czas miksując dokładamy jajka.

Ciasto IV

Wafelkowy ciasto z kokosem i suszoną żurawiną
Wszystkie składniki mieszamy za pomocą łyżki

Gdy masa stanie się jednolita wsypujemy żurawinę, wiórki kokosowe oraz pokruszone wafelki. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki za pomocą drewnianej łyżki.

Ciasto V

Wafelkowy ciasto z kokosem i suszoną żurawiną
Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Tak przygotowaną masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez ok. 45 minut.