nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Wafle przekładane masą z galaretki agrestowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Szybkie i proste w przygotowaniu wafelki, drobne słodkości, które możemy przygotować z dodatkiem dowolnej galaretki w dowolnym kolorze nadając tym samym wafelkom określony kolor. Ja tym razem postawiłam na zielony wybierając galaretkę agrestową.

Wafle przekładane masą z galaretki agrestowej

Składniki:

Wafle przekładane masą z galaretki agrestowej

 

  • 1 opakowanie wafli
  • 1 opakowanie galaretki agrestowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanka śmietany 18% tłuszczu
  • 250g margaryny

Sposób przygotowania:

Wafle przekładane masą z galaretki agrestowej
W rondelku podgrzać, rozpuścić margarynę z dodatkiem cukru. W trakcie podgrzewania dodać do rozpuszczającej się margaryny i cukru galaretkę i śmietanę. Wszystko podgrzewać na małym ogniu od czasu do czasu mieszając do momentu rozpuszczenia się całości margaryny i połączenia się wszystkich składników. Gotową, podgrzaną masę zestawić z ognia i pozostawić do przestygnięcia. Ostygniętą masą smarować wafle starając się dociskać wafle przykładając suchy wafel na ten już posmarowany. Wafle kroić na dowolnej wielkości kawałki, a pokrojone najlepiej przechowywać w lodówce.

Tagi:

agrest owoce