agi0911

agi0911

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 100]

Wafle z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Smaczne i proste w wykonaniu wafle. Posmakują każdemu łasuchowi. Chrupiący wafel i czekolada po prostu pyszne.

Wafle z czekoladą

Składniki:

Wafle z czekoladą

 

  • paczka wafli tortowych,
  • 1 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 20 dag masła,
  • 250 ml mleka,
  • 4 łyżki budyniu waniliowego,
  • 4 łyżki cukru,
  • 5 łyżek cukru pudru

Sposób przygotowania:

Wafle z czekoladą
Czekoladę rozpuszczamy stale mieszając. Budyń mieszamy z 1/4 szklanki mleka.

Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, do wrzącego mleka wlewamy budyń, gotujemy aż zgęstnieje. Studzimy.

Miękkie masło przekładamy do miski i ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy po łyżce budyń i przestudzoną czekoladę.

Kremem przekładamy wafle, lekko dociskamy. Chłodzimy kilka godzin.