Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Wafle z masą z mleka w proszku (wersja II)

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Kolorowe wafle przełożone masą z mleka w proszku. Do masy można dodać ulubione bakalie albo w ogóle z nich zrezygnować.

Wafle z masą z mleka w proszku (wersja II) Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wafle z masą z mleka w proszku (wersja II)

 

  • 4 kolorowe wafle
  • ½ szklanki mleka
  • 160 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 szklanki mleka w proszku granulowanego
  • 2 łyżki kakao
  • 40 g rodzynek (opcjonalnie)
  • ½ tabliczki czekolady gorzkiej + niewielka ilość mleka zagęszczonego

Sposób przygotowania:

Wafle z masą z mleka w proszku (wersja II)
Rodzynki namoczyć.

2 wafle pokruszyć lub zmielić w blenderze.

Mleko zagotować z cukrem i wanilią. Masło roztopić i wlać do mleka. Nie gotować. Kolejno do mleka wsypywać porcjami mleko w proszku, kakao, pokruszone wafle oraz rodzynki. Wymieszać składniki.

Masę wyłożyć na jeden z wafli, drugim waflem przykryć. Obciążyć i wystudzić.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z niewielką ilością mleka zagęszczonego (może być zwykłe) i za pomocą np. woreczka strunowego na wierzch wylać czekoladę.

Pozostawić do zastygnięcia, pokroić.

Etap 1:

Wafle z masą z mleka w proszku (wersja II)
Mleko zagotować z cukrem, wlać roztopione masło.

Etap 2:

Wafle z masą z mleka w proszku (wersja II)
Wsypać granulowane mleko w proszku, wymieszać.

Etap 3:

Wafle z masą z mleka w proszku (wersja II)
Wsypać kakao, pokruszone wafle i opcjonalnie bakalie.

Etap 4:

Wafle z masą z mleka w proszku (wersja II)
Na jeden z wafli rozsmarować masę, przykryć drugim.