SUPERPRZEPIS

Walentynkowa szpajza cytrynowa

  • 1
  • Di gotuje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 180
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Walentynkowa szpajza cytrynowa Więcej zdjęć (4)

To śląski deser na bazie jajek. Podany w uroczy sposób z pewnością sprawi radość bliskiej osobie. Polecam!

Składniki:

Walentynkowa szpajza cytrynowa

Około 5 porcji:

Dodatkowo:

  • 1 galaretka truskawkowa (lub inna czerwona)

Sposób przygotowania:

Walentynkowa szpajza cytrynowa

Serduszka z galaretki:

Walentynkowa szpajza cytrynowa
Serduszka można także wycinać za pomocą noża.

Galaretkę najlepiej przygotować dzień wcześniej. Proszek dokładnie rozpuścić w 450 ml gorącej wody, a następnie przelać do prostokątnego, płaskiego naczynia, tak aby galaretka miała około 1/2 cm wysokości.

Użyłam pojemnik do przechowywania żywności o wymiarach 15,5 x 24 cm. Można również skorzystać z pudełek po lodach.
Ostudzoną galaretkę wstawić do lodówki, aby całkowicie stężała. Po tym czasie - za pomocą foremki do ciastek - z galaretki powycinać serduszka o różnej wielkości.

Szpajza:

Walentynkowa szpajza cytrynowa
Deser powinien być puszysty - dobrze napowietrzony.

Żelatynę należy rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do ostygnięcia. Żółtka z dodatkiem cukru zmiksować do białości i wymieszać z sokiem oraz startą skórką z cytryny. Natomiast białka z solą ubić na sztywno i następnie delikatnie połączyć z masą żółtkową. Do całości ostrożnie wlać przestygniętą żelatynę i dokładnie rozmieszać.

Deser:

Walentynkowa szpajza cytrynowa
Deser można podawać na dwa sposoby.

Serduszka z galaretki przykleić do wewnętrznej ścianki kieliszków do wina/szklaneczek. Kieliszki/szklaneczki ostrożnie wypełnić szpajzą i wstawić do lodówki, aby deser całkowicie stężał.

Deser można też udekorować samymi serduszkami i podać w pucharkach - oba sposoby na zdjęciach.