jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Walentynkowa szarlotka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Ta przygotowana szarlotka może być atrakcyjniejsza od oklepanego "I love you".

Walentynkowa szarlotka

Składniki:

Walentynkowa szarlotka

 

  • Blaszka24x36cm
  • Składniki ciasta:
  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • 1 szklanka mąki krupczatki,
  • ¾ szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 kostka masła,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany,
  • 4 żółtka
  • Masa jabłkowa:
  • 7 jabłek ( u mnie szara reneta),
  • Cukier do smaku (2-3 łyżki),
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
  • ¼ szklanka wody

 

  • Dodatkowo:
  • Puszka toffi -400g

 

 

Sposób przygotowania:

Walentynkowa szarlotka
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta i zagniatamy je. Tak przygotowane ciasto dzielimy na diw części. Pierwszą rozwałkowujemy i wykładamy nią dno przygotowanej blaszki. Ciasto nakłuwamy widelce, i wykładamy na nią masę jabłkowa. Nakładamy na nią masę jabłkową. Za pomocą łyżki wyjmujemy porcjami tofii i wykładamy je delikatnie rozsmarowując na warstwę jabłek. Całość przykrywamy sercami wyciętymi z drugiej części ciasta. Serca mogą być różnej wielkości!. Szarlotkę wstawiamy do piekarnika na około 50 minut.(180 stopni) Masa jabłkowa: Obrane jabłka trzemy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do garnka, słodzimy do smaku i chwilkę smażymy, by zmiękły. We wodzie rozpuszczamy mąkę. Mieszaninę wlewamy do jabłek i chwile podgrzewamy razem by skrobia się rozkleiła. Masę jabłkowa studzimy.