iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Walentynkowe ciasto

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Deser w niecałe 20 min, pyszny i pachnący.

Walentynkowe ciasto Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Walentynkowe ciasto

 

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki cappuccino o smaku czekoladowym
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek białego wina
  • 1 szklanka bitej śmietany

Sposób przygotowania:

Walentynkowe ciasto
Białka ubić na sztywno z cukrem, następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać, dosypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i z kawą na koniec dodać olej i 5 dag pokrojonej czekolady, ostrożnie wymieszać. Na ciepłą patelnię wylać 3 łyżki wina i na wino wylać całe ciasto( w tego typu deserach jest ważne, aby na dnie patelni był płyn), ciasto przykryć pokrywką i na małym gazie smażyć do 10 min, ale najlepiej pilnować bo łatwo się przypala, gotowe ciasto ma mieć czysty patyczek, kiedy ciasto jest gotowe odkryć pokrywkę i zostawić jeszcze na patelni do 5 min w tym czas rozpuścić resztę czekolady i wymieszać z pozostałym winem. Ciasto przełożyć na talerz, pociąć na porcje, polać czekoladą i ozdobić bitą śmietaną.
Walentynkowe ciasto
Ciasto ma mieć konsystencję jak na biszkopt, na koniec dodać czekoladę
Walentynkowe ciasto
Jak ciasto jest gotowe to patyczek po wyjęciu z niego jest czysty
Walentynkowe ciasto
Ciasto po polaniu czekoladą ozdobić bitą śmietaną