Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Walentynkowe torciki kawowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Apetyczne torciki walentynkowe o smaku kawy.

Walentynkowe torciki kawowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Walentynkowe torciki kawowe

 

  • Biszkopt:
  • 2 jajka
  • 1/3 szkl cukru
  • 3/4 szkl mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 1/3 łyżki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyzki octu
  • Dodatkowo:
  • 1/2 op śnieżki
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1/3 szkl mleka
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • kakao do posypania

Sposób przygotowania:

Walentynkowe torciki kawowe
Przygotowujemy biszkopt. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka oraz cukier. Nadal miksując wlewamy olej, wsypujemy mąkę, proszek i dodajemy ocet. Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 170 stopni. Z upieczonego, jeszcze ciepłego biszkoptu zdejmujemy papier. Studzimy. Na cieście wykrwamy foremkami biszkoptowe serduszka. W zimnym mleku rozpuszczamy kawę. Wsypujemy śnieżkę i miksujemy, aż do uzyskania sztywnej konsystencji. Dodajemy puder i jeszcze chwilę miksujemy. Masą kawową smarujemy serduszka (połowę), przykrywamy drugim sercem. Wierzchy smarujemy pozostałą masą i oprószamy kakaem.
Walentynkowe torciki kawowe
Przygotowujemy biszkopt. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka oraz cukier. Nadal miksując wlewamy olej, wsypujemy mąkę, proszek i dodajemy ocet. Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Walentynkowe torciki kawowe
Z upieczonego, jeszcze ciepłego biszkoptu zdejmujemy papier. Studzimy. Na cieście wykrwamy foremkami biszkoptowe serduszka.
Walentynkowe torciki kawowe
W zimnym mleku rozpuszczamy kawę. Wsypujemy śnieżkę i miksujemy, aż do uzyskania sztywnej konsystencji. Dodajemy puder i jeszcze chwilę miksujemy.
Walentynkowe torciki kawowe
Masą kawową smarujemy serduszka (połowę), przykrywamy drugim sercem. Wierzchy smarujemy pozostałą masą i oprószamy kakaem.