alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Walentynkowy deser.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Walentynkowa propozycja deseru

Walentynkowy deser.

Składniki:

Walentynkowy deser.

 

  • 250 ml mleko,
  • 4 szt żółtka,
  • 250 ml śmietana kremówka,
  • 5 łyżek cukier,
  • 1 łyżeczka cukier waniliowy,
  • 4 łyżeczki żelatyna ,
  • 0,5 kg TRUSKAWKI MROŻONE,
  • 3 łyżeczki żelatyna ,
  • 2 szt galaretka truskawkowa,
  • 250 ml kremówka,
  • 1,5 łyżki cukier puder,
  • 1 szt śmietan fix

 

Sposób przygotowania:

Walentynkowy deser.
W garnku zagotować mleko z cukrem i cukrem waniliowym.W kremówce rozmieszać jajka i wylać na gotujące się mleko.Zdjąć naczynie z ognia i dodać rozpuszczoną w pół szklance ciepłej wody żelatynę i dokładnie wymieszać.Masę lekko przestudzić i rozlać do szklanek.Odłożyć do całkowitego wystudzenia. Galaretki ugotować wg przepisu.Część galaretki wylać na płaskie naczynie .Po zastygnięciu wykroić foremką do pierniczkówdekorację w kształcie serduszek. Resztę odłożyć do ostudzenia i tężejącą galaretkę wylać na śmietankowy krem. Mus truskawkowy.Truskawki rozmrozić i zmiksować blenderem na gładką masę.Przełożyć do garnka,masę truskawkowązagotować dodać żelatynę i wymieszać.Zimną i tężejącą masę wylać na galaretkę. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fix.Udekorować deser bitą śmietaną za pomocą szprycy. Warstwy deseru śmietankowa masa galaretka truskawkowa mus truskawkowy bita śmietana serduszka z galaretki