Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Walentynkowy kurczak w krakersach

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszny kurczaczek na maślance w krakersach podany został z salsą paprykową

Walentynkowy kurczak w krakersach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Walentynkowy kurczak w krakersach

 

  • 500 ml maślanki
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 2 łyżeczki ziół prowensalskich
  • szczypta czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka przyprawy jarzynka
  • krakersy - 8 sztuk
  • 1 pierś z kurczaka

 

Sposób przygotowania:

Walentynkowy kurczak w krakersach
Pierś z kurczaka myjemy, przekrawamy w pół i wykrawamy serduszka, DO miski przelewamy maślankę, dodajemy do niej - paprykę słodką, ostrą, zioła prowansalskie, czosnek oraz jarzynkę i dokładnie mieszamy, następnie zanurzamy w niej kurczaka i odstawiamy do lodówki na około 90 minut, W tym czasie przygotowujemy sobie krakersy które kruszymy, Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, W krakersach obtaczamy kurczaka, układamy go na papierze w blaszce i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach aby kurczaczek miał złocisty kolor, Podajemy z salsą paprykowo-pomidorową i sałatami
Walentynkowy kurczak w krakersach
z piersi kurczaka wykrawamy serduszka za pomocą foremek
Walentynkowy kurczak w krakersach
do maślanki dodajemy niezbędne przyprawy i mieszamy
Walentynkowy kurczak w krakersach
kurczaka zanurzamy w maślance i odstawiamy do lodówki
Walentynkowy kurczak w krakersach
Serduszka kurczakowe obtaczamy w krakersach i pieczemy w piekarniku