SUPERPRZEPIS

Walentynkowy tort z sercem

  • 7
  • misia14
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Walentynkowy tort z sercem Więcej zdjęć (5)

Wspaniały tort z sercem o smaku czekoladowo truskawkowym dla ukochanej osoby...

Składniki:

Walentynkowy tort z sercem

 

  • BISZKOPT:
  • 8 jajek
  • 8 kopiastych łyżek cukru
  • 6 kopiastych łyżek mąki
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g margaryny

 

 

  • PONADTO:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 śmietan-fix
  • Drobne cukierki srebrne
  • Wódka do skropienia biszkoptu

 

 

Sposób przygotowania:

Walentynkowy tort z sercem

BISZKOPT: Margarynę stopić i odstawić do wystudzenia. Białka oddzielić od żółtek. Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier, na końcu dodajemy cukier waniliowy i ubijamy aż cukier będzie rozpuszczony a piana lśniąca. Do tak ubitej piany kolejno dodajemy żółtka ciągle ubijając. Do ubitej masy wlewamy chłodną roztopioną margarynę dalej ubijając. Przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem. Delikatnie całość wymieszać łyżką. Ciasto wlewamy do formy do pieczenia tortu „Tasty-Fill” – serce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 45 minut (próba patyczkiem). KREM: Truskawki rozmrażamy i odsączamy z soku. Żelatynę zalewamy połową soku z truskawek i zostawiamy aby napęczniała. Gdy spęcznieje rozpuszczamy ją w gorącej kąpieli wodnej. Truskawki miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Śmietanę ubijamy na sztywno. Ciągle ubijając wlewamy zmiksowane truskawki i żelatynę. Biszkopt skrapiamy wódką i pozostałym sokiem truskawkowym. Kremem napełniamy połówki tortu i odstawiamy na chwilę do stężenia (powinno nam zostać kremu do wykonania serca na torcie). Łączymy w całość. Ubijamy pozostałą kremówkę z cukrem waniliowym i śmietan-fixem na sztywno, na wierzch tortu kładziemy warstwę kremówki i wyrównujemy. Przekładamy pozostałą śmietanę do rękawa i robimy pionowe paski na około tortu. Z papieru robimy szablon serca wielkości tortu, zaznaczamy serce na wierzchu i kremem truskawkowym wyciskamy rozetki, na każdą rozetkę kładziemy srebrną jadalną kuleczkę. SMACZNEGO!

Walentynkowy tort z sercem
formy smarujemy tłuszczem i na dno przyklejamy papier, który usuniemy dopiero po wypełnieniu kremem...
Walentynkowy tort z sercem
krem truskawkowy wykładamy do biszkoptu, powierzchnie wyrównujemy...
Walentynkowy tort z sercem
gdy krem stężeje składamy tort (pamietajmy o usunięciu papieru)...
Walentynkowy tort z sercem
Po ozdobieniu tortu bitą śmietaną na górze tortu robimy rozetki z kremu, całość będzie tworzyć serce