Wanilia - przyprawa korzenna

wanilia- przyprawa, z kąd pochodzi i do czego używać

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Wanilia - przyprawa korzenna
Wanilia należy do rodziny storczykowatych, rośnie na innych drzewach, często jej podporę stanowi kakaowiec. Uprawiana w krajach tropikalnych, w Meksyku i na Madagaskarze. W naturalnych warunkach wanilia zapylana jest przez pszczoły i kolibry. Na plantacjach zaś jej białozielonkawe kwiaty zapylane są ręcznie, kwitną one tylko jeden dzień. Zbiór rozpoczyna sie, gdy owoce nabiorą żółtego koloru. Nie mają jeszcze tego specyficznego zapachu. Poddaje sie je fermentacji i suszeniu. Nabierają brunatnej barwy, tłustolśniącego połysku i wspaniałego, delikatnego, silnego zapachu. Najlepsza wanilia pochodzi z Meksyku. Używana jest w postaci laseczek, proszku, cukru waniliowego. ekstraktu alkoholowego. Jej zapach podnosi walory smakowe czekolady, ciast, lodów, potraw z białego sera i owoców, jest szeroko stosowana do produkcji likierów. Dobrze harmonizuje z goździkami, cynamonem i imbirem. Wykorzystywana w przemyśle perfumeryjnym, mydlarskim, tytoniowym.